Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bażancie udka"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Część słoniny pokrój na osiem słupków, przyłóż do udek i wszystko owiń boczkiem. Resztę pokrój w kostkę. Dwie cebule pokrój i razem z pokrojoną słoniną rozłóż w brytfannie. Na to połóż udka.
Dodaj liście laurowe i podlej wodą, przykryj folią aluminiową. Piecz 90 min w 190 st. C. Na smalcu podsmaż pokrojoną trzecią cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę. Posól, podlej ok. 200 ml wina i duś. Gdy kapusta będzie miękka, zagęść startym na tarce ziemniakiem. Dopraw winem, miodem i solą.
Czas przygotowania: 120 minut 600 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień