Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem

Przepis dnia 2015-10-10
Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowite, aromatyczne i wyraziste klopsiki przygotowywane w stylu bawarskim. Klopsiki są lekkie, a zarazem pożywane i bardzo sycące. Ich smak jest wyjątkowy, ponieważ łączą w sobie nutę słodkości ketchupu oraz nutę pikanterii - chrzanowej i paprykowej. Klopsiki drobiowe są doskonałym dodatkiem do obiadu. Świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką.

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 2 spore łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 cebula biała
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • PRZYPRAWY:
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • bułka tarta (do panierki)

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej chrzan, ketchup, jajko, sos sojowy, bułkę tartą (u mnie w wersji bezglutenowej) oraz przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, słodką i ostrą paprykę, pieprz czarny i sól do smaku.

  2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym, studzimy i dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, nabieramy porcje masy, którą rolujemy i delikatnie spłaszczamy, formując klopsiki.

  3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.

  4. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i gotowe! :)

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

luna76 05 października 2015
no, no!! :) Już mi smakują:D
GREGORHSPEED 05 października 2015
Mniam! <3
cook7 07 października 2015
Niesamowite ! Mam dla rodzinki niespodziankę na weekend.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g piersi z indyka
  • 2 spore łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 cebula biała
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • PRZYPRAWY:
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • bułka tarta (do panierki)
Składniki