Bataty z patelni z serem feta

Bataty z patelni z serem feta
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Potrawy jednogarnkowe mogą być przygotowane z szerokiej gamy składników - tak jak tutaj jako wariant czysto warzywny, jako danie z ryżem lub makaronem, z mięsem lub rybą lub bez. Bataty z serem feta to pyszne i lekkie warzywne danie Mleko kokosowe i kurkuma dodają mu egzotycznego smaku.

Składniki

  • 760 g słodkich ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 limonki
  • 30 g imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g sera feta
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebule obrac i pokroic w drobna kostke, imbir zetrzec na tarce.
    Oczyscic i wydrazyc papryczke chili, a nastepnie pokroic w drobne paski. Slodkie ziemniaki obrac ze skórki, pokroic w plasterki o grubosci ok. 5-7 mm, a nastepnie pokroic na cwiartki. Pieczarki oczyscic i pokroic w plastry o grubosci 5-7 mm. Wycisnac pól limonki, zebrac sok i odstawic na pózniej. Umyc i grubo posiekac natke pietruszki.
    Na patelni rozgrzac olej roślinny i podsmazyc w nim cebule i chili. Dodac pieczarki i starty imbir. Całosc smazyc ok. 4-5 minut, na koniec dodac bataty i przyprawy i zalac woda i mlekiem kokosowym. Gotowac na wolnym ogniu ok. 7-10 minut.
    Doprawic do smaku sokiem z limonki i na koniec dodac pokruszony ser feta. Mozna go dodac podczas gotowania (wtedy ser topi sie i wiaze sos do kremowej konsystencji) lub po prostu posypac nim danie przed podaniem.

  2. Danie podajemy posypane posiekana pietruszka i serem feta, jesli wczesniej go nie dodalismy.

Komentarze do przepisu (7)

Obserwator 09 listopada 2020
Ale ciekawe połączenia smaków. U Ciebie jak zwykle bardzo ciekawie.
ElMar 09 listopada 2020
Pyszności:)
Maudie 09 listopada 2020
Wspaniałości!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 760 g słodkich ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 limonki
  • 30 g imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g sera feta
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Składniki