batatowy fit z kurczakiem

Przepis dnia 2015-08-03
batatowy fit z kurczakiem
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Samo zdrowie na talerzu. Lekkie i przepyszne. W sam raz na pełnię lata. Soczysty i aromatyczny cyc, sycący batat i wspaniały król brokuł. A wszystko podrasowane pieprzowym sosem.

Składniki

  • 2 bataty średniej wielkości
  • 350 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g brokułu
  • 4 plastry chudego wędzonego boczku
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki marynowanego pieprzu, świeżo mielony pieprz kolorowy, 3 ząbki czosnku, papryka ostra mielona
  • papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, curry, 2 łyżki karmelizowanego słonecznika, sól, oliwa

Przygotowanie

  1. Kurczaka myję, kroję na mniejsze kawałki, polewam oliwą, pieprzę, solę i przyprawiam papryką, curry, ziołami. Mieszam dokładnie, żeby każdy kawałek pokrył się marynatą. Odstawiam na około godzinę.

  2. Jogurt lekko rozkłócam, żeby stał się lekko wodnisty. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy, pieprz marynowany i mielony oraz szczyptę soli. Mieszam dokładnie i odstawiam.
    Bataty gotuję do miękkości w osolonej wodzie.

  3. Zagotowuję w garnku wodę. Solę. Wrzucam oczyszczone różyczki brokułowe. Gotuję 3 minuty. Wyjmuję z wody.
    Na mocno rozgrzany grill /u mnie elektryczny/ wrzucam zamarynowany filet i grilluję około 3-4 minut.
    Plastry boczku kroję na 2-3 części i grilluję chwilę.
    Podaję wszystko jak najcieplejsze, na podgrzanym talerzu. Przekrojony batat posypuję słonecznikiem, pieprzem i solą gruboziarnistą. Polewam oliwą.

Składniki
  • 2 bataty średniej wielkości
  • 350 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g brokułu
  • 4 plastry chudego wędzonego boczku
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki marynowanego pieprzu, świeżo mielony pieprz kolorowy, 3 ząbki czosnku, papryka ostra mielona
  • papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, curry, 2 łyżki karmelizowanego słonecznika, sól, oliwa
Składniki