Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barwna galaretka z szynką i ziołami"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14879
Polecam.
Odsłon: 472
Szybka i smaczna
Odsłon: 14879
Polecam.
Odsłon: 472
Składniki
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw ją na 10 minut, aby spęczniała. Bulion zagotuj, rozpuść w nim spęczniałą żelatynę, odstaw do wystudzenia. W tym czasie marchewkę obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. Gotuj 4 minuty w lekko posolonej wodzie. Odcedź, osącz na sitku. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę trybuli do dekoracji, a od reszty gałązek trybuli i natki poodrywaj listki, grubo je posiekaj. Szczypiorek potnij na kawałeczki.
Kapary osącz z zalewy i drobno pokrój. Rozdrobnione zioła, marchewkę i kapary delikatnie wymieszaj. Podłużną foremkę wyłóż folią spożywczą. Na spodzie ułóż kilka plasterków szynki oraz porcję rozdrobnionych składników. Zalej odrobiną galaretki. Odczekaj, aż zastygnie. W ten sam sposób układaj kolejne warstwy, aż zużyjesz całą szynkę, galaretkę oraz pozostałe .
Galaretkę wstaw na ok. 8 godzin do lodówki, aby dobrze się ścięła. Potem wybij ją na półmisek, usuń folię. Wierzch potrawy udekoruj odłożoną wcześniej trybulą. Podawaj z kawałkiem chrupiącej bagietki oraz zimnym sosem, np. czosnkowym.Źródło: Naj