Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Barszczyk z młodych buraczków z jajkiem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 264
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 264
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Por oczyszczam, marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę obieram. Warzywa myję i wkładam do garnka, dokładam skrzydełka. Dodaję liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
Dolewam 2 litry wody. Doprowadzam do wrzenia. Usuwam pianę, która powstanie na wywarze. Gotuję dalej ok. 45 minut. Kiedy mięso ze skrzydełek jest miękkie, wyjmuję je.
Wywar przecedzam. Marchewkę z wywaru kroję w plasterki. Buraczki obieram, kroję w słupki. Liście z botwinki grubo siekam. Marchewkę, buraczki i botwinę wrzucam do wywaru. Przyprawiam solą, pieprzem, cukrem, octem, majerankiem oraz kurkumą.
Barszczyk gotuję ok. 10 minut, aż buraczki będą miękkie. Zabielam śmietaną. Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekoruję posiekaną natką i szczypiorkiem.Źródło: Naj