Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszcz ukraiński"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 32
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 114
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 112
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 32
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 114
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 112
Składniki
Fasolę opłucz, zalej wodą i odstaw na min. 12 godz. Buraki umyj i ugotuj lub upiecz do miękkości. Potem wystudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj. Cebulę drobno posiekaj.
Z fasoli odlej wodę, zalej bulionem i gotuj do miękkości (40-50 min). Na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz starte warzywa Smaż ok. 5 min. Następnie dodaj buraki, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki cukru i ocet winny. Wymieszaj i smaż kolejne 5 min.
Gdy fasola będzie już miękka, dodaj do niej ziemniaki oraz 1 łyżeczkę soli. Gotuj ok. 10 min aż ziemniaki będą półtwarde. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, przesmażone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ewentualnie wodę (tyle, by zupa nadal była gęsta). Gotuj na małym ogniu 5-10 min.
Na koniec zupę dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dodaj koperek lub natkę.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie