Bananowe kluski

Bananowe kluski
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Szybciutkie kluski bananowe na pewno przypadną do gustu nawet najgorszym niejadkom.

Składniki

  • Kluski: twaróg półtłusty 250 g
  • banan 1 sztuka
  • mąka pszenna 60 g
  • jajko 1 sztuka
  • sok z cytryny
  • Posypka: bułka tarta
  • cukier 1 łyżeczka
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Do miksera wkładamy obranego banana, pokruszony twaróg, jajko i miksujemy na gładką masę.
    Do masy dodajemy odrobinę soku z cytryny, mąkę, cynamon i znów lekko miksujemy.
    Na suchą patelnię ścieramy bułkę ( lub wsypujemy bułkę tartą) dodajemy 1 łyżeczkę cukru i prażymy na lekkim ogniu do delikatnego zbrązowienia bułki.
    Masę na kluski nabieramy dużą łyżką i wkładamy do wrzącej osolonej wody.
    Od momentu wypłynięcia gotujemy tylko 3 minuty.
    Wykładamy kluski łyżką cedzakową.
    Posypujemy połową bułki tartej , do reszty bułki dolewamy ok. 10 łyżek wody w której gotowały się kluski tak aby powstał gęsty sos i wylewamy na kluski.

Komentarze do przepisu (3)

KORAL 11 marca 2017
Zapomniałam w składzie o szczypcie cynamonu :) Sorry.
alutka50 13 kwietnia 2018
Bardzo dobre wyszły
KORAL 13 kwietnia 2018
Bardzo się cieszę :)Dziękuję za komentarz.
Składniki
  • Kluski: twaróg półtłusty 250 g
  • banan 1 sztuka
  • mąka pszenna 60 g
  • jajko 1 sztuka
  • sok z cytryny
  • Posypka: bułka tarta
  • cukier 1 łyżeczka
  • szczypta cynamonu
Składniki