Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bałkańskie pierogi z botwinką"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
<strong>Świeżą botwinkę możesz zastąpić szpinakiem, szczawiem, a nawet młodą pokrzywą.</strong>
<strong>Ponadto:</strong>
świeża botwinka, skwarki boczku, 2 łyżki stopionego masła.
Z przesianej mąki, jajka, szczypty soli i gorącej wody zagnieć ciasto (powinno być dość ścisłe i elastyczne).
Botwinę opłucz, sparz wrzątkiem, ostudź, a następnie drobno posiekaj. Gdy to zrobisz, wymieszaj ją z siekanym szczypiorkiem, rozdrobnioną bryndzą oraz przyprawami.
Odkrawaj po kawałku ciasta i wałkuj na wysypanej mąką stolnicy na niezbyt cienki placek. Po rozwałkowaniu ciasto nie może być zbyt cienkie, bo pierogi mogą się rwać podczas lepienia lub rozpadać w gotowaniu. Z ciasta wykrawaj spore krążki.
Na każdy nakładaj po porcji farszu botwinowego, a następnie starannie zlepiaj brzegi.
Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, wyjmuj od razu po ich wypłynięciu na powierzchnię i starannie osączaj łyżką cedzakową. 5. Ugotowane i osączone pierogi układaj od razu w żaroodpornym naczyniu. Polej je stopionym masłem i wstaw na 7-10 min do nagrzanego do 170° C piekarnika.
Pierogi podawaj gorące ze skwarkami boczku, udekorowane listkami świeżej botwinki.
<strong>: 80 minut Porcja: 340 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie