Bałkańskie kolanka

Bałkańskie kolanka
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
bardzo prosta i smaczna potrawa dla miłośników makaronu

Składniki

Przygotowanie

  1. Na 2 łyżki gorącej oliwy wrzuciłam pół pętka kiełbasy pokrojonej w kosteczkę. Po kilku minutach dodałam pokrojoną czerwoną paprykę oraz posiekaną cebulę. Kiedy warzywa się podsmażyły, dolałam szklankę wody, osoliłam, dodałam łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki chilli. Dusiłam. Kiedy papryka była miękka dodałam 4 łyżki lutenicy. Czym jest lutenica? To bałkańska pasta-sos z pomidorów, papryki, bakłażanów i cebuli. Poddusiłam jeszcze około 5 minut, dodałam garść natki pietruszki. Podałam z makaronem kolanka.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 29 stycznia 2013
cudny jest i na pewno pyszny !
Afrodyta84 29 stycznia 2013
wspaniale wygląda i napewno tak smakuje! mam tylko pytanie? gdzie można kupić tą pastę pomidorową?
taura 29 stycznia 2013
Lutenicę można spotkać w sklepach z egzotyczną lub eko żywnościa. Czasem na kiermaszach urządzanych w... Czytaj całość »
Lutenicę można spotkać w sklepach z egzotyczną lub eko żywnościa. Czasem na kiermaszach urządzanych w galeriach handlowych też się znajdzie. No i z pewnością na Allegro :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki