Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażanowe wieżyczki z mozzarellą"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 222
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 282
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 222
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 282
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 35 minut
Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na 12 grubych plasterków. Oprószyć je solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Kulki mozzarelli dobrze osączyć z zalewy. Pokroić na 12 plastrów.
Rozmaryn opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oderwać igiełki od dwóch gałązek i drobno je posiekać. Bazylię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, poodrywać listki.
Bakłażany umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na 24 plasterki o grubości około 1,5 cm. Oliwę z oliwek wymieszać z posiekanym rozmarynem. Posmarować nią plastry bakłażanów. Lekko je posolić.
Ułożyć na rozgrzanym grillu (ewentualnie w piekarniku z funkcją grill). Piec 8-10 minut. Po 4-5 minutach pieczenia bakłażany obrócić. Połowę plasterków bakłażanów zdjąć z rusztu. Ułożyć na nich (na opieczonej stronie): plastry pomidora, mozzarellę i cebulę oraz listki bazylii.
Przykryć plasterkami bakłażanów opieczonych z obu stron. Spiąć gałązkami rozmarynu. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec jeszcze 4 minuty.Źródło: Życie na gorąco