Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakłażanowe łódeczki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 112
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 114
Polecam.
Odsłon: 155
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 112
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 114
Polecam.
Odsłon: 155
Składniki
Bakłażany opłucz, przekrój na połówki. Z każdej połówki wydrąż miąższ pozostawiając łódeczki. Ułóż je na 4 kawałkach folii. Miąższ pokrój w kostkę. Podobnie posiekaj boczek. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Pomidory sparz, obierz. Miąższ pokrój w kostkę lub plasterki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż boczek. Dodaj miąższ bakłażanów i pomidory. Duś kilka minut, aż płyn odparuje. Farsz dopraw solą, pieprzem i kuminem. Nałóż do łódeczek.
Zrób małe wgłębienia w farszu. Powbijaj w nie jajka, posól. Wierzch posyp startym serem. Łódeczki owiń folią. Ułóż na ruszcie. Grilluj około 30 min. Ozdób szczypiorkiem.
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 4,10 złŹródło: Świat kobiety