bakłażan zapiekany z mozzarellą

bakłażan zapiekany z mozzarellą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
prosta i smaczna zapiekanka z bakłażana, propozycja na letnią kolację

Składniki

  • bakłażan - 3 szt
  • krojone pomidory - 2 puszki
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • mozzarella - 150 g
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • oregano - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smażyć kilka minut do miękkości cebuli. Dołożyć krojone pomidory i oregano, doprawić solą i pieprzem, dusić 20 minut.

  2. Bakłażany pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Każdy plaster posmarować oliwą, posolić i popieprzyć. Obsmażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony.

  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
    Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć 1/3 sosu pomidorowego, następnie połowę plastrów bakłażana, potem znów część sosu i warstwa bakłażana. Całość polać pozostałym sosem. Mozzarellę porwać na kawałki, ułożyć na wierzchu.

  4. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.

Składniki
  • bakłażan - 3 szt
  • krojone pomidory - 2 puszki
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • mozzarella - 150 g
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • oregano - 1 łyżeczka
Składniki