Bakłażan zapiekany

Bakłażan zapiekany
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pomysł na wegański obiad. Zapiekany bakłażan, faszerowany ryżem z pomidorami i natką pietruszki.

Składniki

  • Bakłażan 2 szt.
  • Ryż biały paraboliczny lub długoziarnisty 100 g
  • Pomidory średniej wielkości 4 szt.
  • Natka pietruszki około 6 gałązek
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Tymianek suszony

Przygotowanie

  1. Bakłażany przekroić wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyć przy użyciu, na przykład, łyżki.

  2. Wszystkie części bakłażanów oprószyć solą i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki. Po tym czasie bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, natomiast usunięte ze środków części pokroić w drobną kostkę i smażyć przez około 5 minut na oleju.

  3. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

  4. Pomidory pokroić w kostkę, natkę posiekać. Dorzucić wraz z tymiankiem i solą do bakłażanów, wymieszać i dusić przez około 15 minut.

  5. Do duszonych warzyw dodać ugotowany ryż, wymieszać i przejść do kolejnego etapu.

  6. Każdą połówkę bakłażana oprószyć lekko solą i napełnić 1/4 przygotowanego w poprzednich etapach farszu.

  7. Bakłażany zapiekać pod przykryciem, na przykład z folii aluminiowej, przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Komentarze do przepisu (7)

Maudie 19 września 2019
Pyszne danie:)
slodkisentyment 19 września 2019
Pycha :)
SlodkoSlodka83 19 września 2019
Pyszota,lubię nadziewane warzywka :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Bakłażan 2 szt.
  • Ryż biały paraboliczny lub długoziarnisty 100 g
  • Pomidory średniej wielkości 4 szt.
  • Natka pietruszki około 6 gałązek
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Tymianek suszony
Składniki