Bakłażan z warzywami

Bakłażan z warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Proste w wykonaniu smaczne danie z bakłażanem.

Składniki

  • bakłażan
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • suszony koperek
  • szklanka bulionu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki pasty pomidorowej z suszonymi pomidorami i lubczykiem (można zastąpić pastom pomidorową i dodać pokrojone drobno 2-3 pom

Przygotowanie

  1. Bakłażany umyć i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć do zarumienienia na oleju. Przyrumieniony bakłażan przekładamy na ręcznik papierowy aby się odsączył z tłuszczu.
    Na pozostałym oleju zeszklić cebule i czosnek drobno posiekany.
    Marchewkę obrać i pokroić na grubsze talarki, a ziemniaki w kostkę wielkości marchewki.
    Gdy cebula będzie już zeszklona dodać warzywa lekko obsmażyć, po obsmażeniu podlać bulionem i przykryć, dusić aż warzywa będą miękkie ok 20 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dodać bakłażana i pastę pomidorową, suszony koperek. Można doprawić ziłami do smaku.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 15 stycznia
Świetne danie już sobie wyobraziłam tego kremowego bakłażana!
Maudie 15 stycznia
Pyszne i pięknie podane danie :)
bryssska 25 stycznia
Pięknie wygląda, można oczy nacieszyć przed jedzeniem ;-D
Składniki
  • bakłażan
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • suszony koperek
  • szklanka bulionu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki pasty pomidorowej z suszonymi pomidorami i lubczykiem (można zastąpić pastom pomidorową i dodać pokrojone drobno 2-3 pom
Składniki