Bakłażan z kaszą bulgur i warzywami.

Bakłażan z kaszą bulgur i warzywami.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pieczony bakłażan, nadziewany kaszą bulgur, warzywami i pomidorami.

Składniki

  • Bakłażan 1 duży lub 2 małe
  • Cebula biała mała 1 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Seler kawałek
  • Pomidor 2 szt.
  • Kasza bulgur 100 g
  • Sól
  • Oregano suszone około 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony około 1/2 łyżeczki
  • Ser żółty kilka plastrów

Przygotowanie

  1. Bakłażany przekroić wzdłuż, łyżką wydrążyć wnętrze.

  2. Wszystkie części bakłażana posypać solą i odstawić na około 30 minut, aby pozbyć się naturalnej dla nich goryczki. Po tym czasie bakłażany dokładnie opłukać.

  3. Cebulę pokroić w plastry, marchew i seler zetrzeć na plastry, pomidory i wnętrze bakłażana pokroić w kostkę.

  4. Cebulę smażyć na oleju przez około 4 minuty, dodać pokrojonego bakłażana i smażyć przez kolejne 5 minut, często mieszając.

  5. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

  6. Do bakłażanów z cebulą dodać marchewkę i seler, posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodać pomidory, oregano i rozmaryn i dusić wciąż pod przykryciem przez około 10 minut. Potem dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.

  7. Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wypełnić przygotowanym farszem.

  8. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Na upieczone bakłażany położyć kilka plastrów sera, może to być ser salami i umieścić jeszcze na chwilę w gorącym piekarniku, aby ser się rozpuścił.

Składniki
  • Bakłażan 1 duży lub 2 małe
  • Cebula biała mała 1 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Seler kawałek
  • Pomidor 2 szt.
  • Kasza bulgur 100 g
  • Sól
  • Oregano suszone około 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony około 1/2 łyżeczki
  • Ser żółty kilka plastrów
Składniki