Bakłażan z kaszą bulgur

Bakłażan z kaszą bulgur
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Jednogarnkowe danie wegańskie.

Składniki

  • Bakłażany 2 szt.
  • Pomidory 3 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Kasza bulgur 200 g
  • Olej do smażenia 4 łyżki
  • Sól

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, oprószyć z obydwu stron solą i odstawić, aby pozbyły się goryczki.

  2. Po upływie 30 minut bakłażany opłukać z soli i pokroić w kilkucentymetrowe kwadraty.

  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

  4. Do cebuli dodać bakłażany oraz około pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem, często mieszając, przez około 15 minut.

  5. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki.

  6. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.

  7. Do bakłażanów dodać pomidory oraz czosnek i dusić przez około 5 minut.

  8. Do warzyw dodać kaszę oraz dwie szklanki wody i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

  9. Po tym czasie danie zdjąć pokrywkę i mieszając od czasu do czasu dusić do odparowania wody.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 17 czerwca
Dla mnie!Dla mnie :))))
ekspresjawkuchni 17 czerwca
Za późno! Nic nie zostało ;)
Składniki
  • Bakłażany 2 szt.
  • Pomidory 3 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Kasza bulgur 200 g
  • Olej do smażenia 4 łyżki
  • Sól
Składniki