Bakłażan z czerwoną soczewicą w zielonej paście curry

Bakłażan z czerwoną soczewicą w zielonej paście curry
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Danie kuchni indyjskiej, które zachwyca swoim smakiem. Mnie bardzo przypadło do gustu i pewnie jeszcze nie raz je przygotuję.

Składniki

  • bakłażan 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka żółtka 1/2 sztuki
  • papryka zielona 1/2 sztuki
  • soczewica czerwona 150 g
  • woda 250 ml
  • zielona pasta curry 2 łyżki
  • sól
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • świeża kolendra (posiekana) 1- 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Warzywa (bakłażan, papryka) myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Z papryki przed krojeniem usuwamy gniazda nasienne, bakłażana kroimy w skórce, odcinamy tylko końcówki. Rozdrobnione warzywa solimy i przesmażamy na oliwie przez 15 minut.

    Soczewicę zalewamy wodą (250 ml), doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut lub do czasu wyparowania wody.

    Ugotowaną soczewicę łączymy z podsmażonymi warzywami, dodajemy pastę curry. Całość delikatnie mieszamy. Przed podaniem warzywa posypujemy posiekanymi listkami świeżej kolendry.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (14)

Maudie 14 marca
Cudowne danie :)
konhambos 14 marca
Bardzo smaczne danie.
fafiatko 14 marca
Pyszne danie! chodzi ostatnio za mna soczewica z warzywami.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • bakłażan 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka żółtka 1/2 sztuki
  • papryka zielona 1/2 sztuki
  • soczewica czerwona 150 g
  • woda 250 ml
  • zielona pasta curry 2 łyżki
  • sól
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • świeża kolendra (posiekana) 1- 2 łyżki
Składniki