Bakłażan po prowansalsku

Bakłażan po prowansalsku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Potrawa jest bardzo aromatyczna i smakuje wyśmienicie pod warunkiem że koś lubi bakłażana.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • odrobina wody

Przygotowanie

  1. Bakłażana i pomidora umyć i pokroić w kostkę. Czosnek oraz cebulę obrać i posiekać. Cebulę zeszklić z odrobiną wody. Do cebuli dodać bakłażana i przyrumienić go na mocnym ogniu, po chwili zmniejszyć ogień.

  2. Do podsmażonego bakłażana dodać, pomidora, czosnek, bazylię oraz tymianek.

  3. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 26 maja 2018
Bardzo lubie!
Nevermore 26 maja 2018
Nawet mięsożerca może się nabrać widząc ten wegański gulasz :D
Ważne by pozbyć się tej goryczki... Czytaj całość »
Nawet mięsożerca może się nabrać widząc ten wegański gulasz :D
Ważne by pozbyć się tej goryczki bakłażana, a doprawiony, jak u CB jest pyszny :)
GREGORHSPEED 26 maja 2018
Już czuję ten zapach ziół <3 Dzisiaj troszkę posłuchaliśmy o Prowansji i jej kuchni ;) Już mamy kilka... Czytaj całość »
Już czuję ten zapach ziół <3 Dzisiaj troszkę posłuchaliśmy o Prowansji i jej kuchni ;) Już mamy kilka przepisów na oku ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • odrobina wody
Składniki