Bakłażan nadziewany - pikantny

Bakłażan nadziewany - pikantny
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Bakłażan nadziewany mięsem, to sycące i smaczne danie Polecam!

Składniki

  • bakłażan
  • mięso wieprzowe /może być również indyk/, 20 dkg.
  • ryż, 1 torebka
  • ser żółty tarty np.parmezan, do posypania
  • czosnek, 1 ząbek
  • papryczka chili lub przyprawa chili/pół łyżeczki/
  • rodzynki, pół szkl.
  • wino czerwone półwytrawne, 100ml.
  • orzechy włoskie, 20 dkg.
  • sok z pół cytryny
  • przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
  • sól, pieprz świeżo zmielony, bazylia najlepiej świeża, do smaku
  • oliwa z oliwek
  • SOS śmietana 12%, 200 ml.
  • sos chili, 5 łyżek
  • troszeczkę przecieru pomidorowego
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalać winem i odstawić na ok. pół godziny. Orzechy zmielić,tak aby zostały małe kawałki.Bakłażan wydrążyć pozostawiając 1 cm. brzegu, pokroić miąższ na małe kawałki i dość mocno posolić. Odstawić na pół godziny. Zmielić mięso i ugotować ryż na pół miękko.

  2. Po upływie pół godziny pokrojony miąższ przełożyć na sito, oopłukać dokładnie zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym /w ten sposób pozbywamy się goryczki, którą posiada bakłażan/.

  3. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać rodzynki razem z winem i zmielone orzechy.Dodać sól ,pieprz i smażyć, aż orzechy się przyrumienią.

  4. Zmielone mięso połączyć z ryżem, zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną papryczką chil i ,bazylią i przecierem pomidorowym. Wymieszać i dodać resztę składników z patelni. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

  5. Połwki bakłażana wysmarować sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Napełnić farszem, posypać serem żółtym i w naczyniu żaroodpornym wstawić do nagrzanego piekarnika /180st.C/ i piec pół godziny. Następnie przełączyć piekarnik na grilla i piec jeszcze 10 minut /190st.C/. Nie jest to konieczne, ale grillując potrawa zrobi się chrupiąca.

  6. Śmietanę połączyć z sosem chili, przecierem, solą i cukrem i tak przygotowanym sosem polać gorącą potrawę. Życzę SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (4)

taura 12 stycznia 2011
pychotka!!!
Konto usunięte 12 stycznia 2011
połączenie warzyw z mięskiem to jest to, pyszności !
Jagoda50 16 stycznia 2011
Smakowite to danie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • bakłażan
  • mięso wieprzowe /może być również indyk/, 20 dkg.
  • ryż, 1 torebka
  • ser żółty tarty np.parmezan, do posypania
  • czosnek, 1 ząbek
  • papryczka chili lub przyprawa chili/pół łyżeczki/
  • rodzynki, pół szkl.
  • wino czerwone półwytrawne, 100ml.
  • orzechy włoskie, 20 dkg.
  • sok z pół cytryny
  • przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
  • sól, pieprz świeżo zmielony, bazylia najlepiej świeża, do smaku
  • oliwa z oliwek
  • SOS śmietana 12%, 200 ml.
  • sos chili, 5 łyżek
  • troszeczkę przecieru pomidorowego
  • sól i cukier do smaku
Składniki