Bakłażan i cukinia zapiekane z kaszą bulgur

Bakłażan i cukinia zapiekane z kaszą bulgur
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kasza bulgur z cukinią, bakłażanem, papryką i porem, doprawione cząbrem, czyli doskonałe danie wegańskie.

Składniki

  • Bakłażan mały 1 szt.
  • Cukinia mała 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Por jasno-zielona część kawałek około 15 cm
  • Kasza bulgur 100 g
  • Cząber suszony 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

  2. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Obie połówki wydrążyć za pomocą łyżki. Całość posolić, umieścić w durszlaku i odstawić na 30 minut.

  3. Por pokroić na półtalarki, z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją na paski o szerokości około 5 mm. Por i paprykę posolić i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju, często mieszając.

  4. Bakłażana opłukać z soli. Części usunięte z wydrążonych połówek pokroić w kostkę, dodać do papryki i pora, a następnie dusić pod przykryciem.

  5. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, obie połówki wydrążyć.

  6. Części cukinii wyjęte z wydrążonych połówek pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw. Dusić do miękkości.

  7. Do warzyw dodać cząber oraz ugotowaną kaszę i wymieszać.

  8. Połówki bakłażana i jedną połówkę cukinii umieścić w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania i posolić.

  9. Napełnić je przygotowaną wcześniej kaszą z warzywami.

  10. Połówkę cukinii przykryć drugą posoloną połówką.

  11. Całość zapiekać pod przykryciem w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 23 października
Zdrowo i smacznie :)
ekspresjawkuchni 23 października
Takie jest najlepsze :) Dziękuję
Składniki
  • Bakłażan mały 1 szt.
  • Cukinia mała 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Por jasno-zielona część kawałek około 15 cm
  • Kasza bulgur 100 g
  • Cząber suszony 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Olej do smażenia
Składniki