Bakłażan faszerowany warzywami

Bakłażan faszerowany warzywami
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jakewa
Świetny pomysł zarówno na obiad jak i na kolację. Ponieważ bakłażan charakteryzuje niskokaloryczność, możemy nieco poszaleć z serem :) Poniżej składniki na 1 sztukę bakłażana, przygotowując porcje dla większej liczby osób, należy odpowiednio zwielokrotnić składniki.

Składniki

  • bakłażan 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • pieczarki 100 g
  • cebula 1 sztuka duża
  • ser mozzarella tarty 50 g
  • czosnek 3 ząbki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, oregano, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki garść
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Bakłażana myjemy, przekrawamy go wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy z nich cały miąższ, który odstawiamy na chwilę, będzie nam potrzebny do farszu.
    Wydrążone połówki posypujemy dużą ilością soli i odkładamy na 45 minut.

  2. Przygotowujemy farsz.
    Kroimy w kostkę: cebulę, czosnek, pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę.
    Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy bądź oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, następnie pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę.
    Całość smażymy przez około20 minut, bez przykrycia, aby woda z warzyw odparowała.
    Następnie farsz doprawiamy przyprawami według własnego smaku i upodobania.

  3. Kiedy farsz będzie gotowy, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki.

  4. Połówki bakłażana, płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
    W wydrążone otwory najpierw wykładamy 1/3 starej mozzarelli, na ser wykładamy farsz warzywny.
    Tak przygotowane bakłażany przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 40-45 minut bez przykrycia.
    10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy bakłażana resztą sera mozzarella.

    Smacznego :)

Składniki
  • bakłażan 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • pieczarki 100 g
  • cebula 1 sztuka duża
  • ser mozzarella tarty 50 g
  • czosnek 3 ząbki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, oregano, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki garść
  • oliwa lub olej do smażenia
Składniki