Fasolę zalej na noc wodą, niech się moczy. Następnie ugotuj prawie do miękkości.
Jeśli chcesz, by gotowana fasola nie powodowała sensacji gastrycznych, koniecznie zajrzyj na blog - znajdziesz tam znakomity i wielokrotnie przetestowany sposób gotowania fasoli/
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na oleju do lekkiego zezłocenia – cebula ma zmięknąć, ale nie zbrązowieć.
Teraz dodaj kawałki pomidorów z puszki/kartonu/słoika oraz przyprawy – paprykę ostrą i wędzoną, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, tymianek, majeranek. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj na małym ogniu przez jakieś 20 minut. Już na początku procesu duszenia włącz piekarnik (180 stopni + termoobieg albo 200 stopni góra/dół). Pod koniec duszenia sosu dodaj Worcestershire lub sos sojowy oraz pieprz, sól i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Do gotowego sosu pomidorowego dodaj odcedzoną fasolę. Wymieszaj dokładnie i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.
Piecz fasolkę przez około 45-50 minut. Baked beans jest gotowa, gdy lekko przyrumieni się na brzegach i sos przestanie być rzadki.
Gotową upieczoną fasolę możesz podać na obiad lub kolację – na przykład z pieczonymi oddzielnie ziemniakami. Albo z chlebem tostowym oraz różnymi smakołykami na śniadanie. Niektórzy smakosze nakładają pieczoną fasolkę na grzankę – można jeść i tak. Smacznego!
Komentarze do przepisu (1)