Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakaliowe kluski z makiem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1033
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1216
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12420
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1033
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1216
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12420
Składniki
Mak wsypujemy na sitko, płuczemy. Dwa razy przelewamy wrzącą wodą. Dobrze osączamy.
Następnie trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ucieramy z miodem i rdzeniem wanilii. Mieszamy z orzechami, migdałami. Dodajemy rodzynki, figi i skórkę pomarańczową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną masła. Odcedzamy. Mieszamy z przygotowaną masą makową.
Przed podaniem potrawę można włożyć do formy żaroodpornej, przykryć piórkami masła i zapiec w temperaturze 200°C. Następnie udekorować.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 390 kcal, Białko 11,7 g, Tłuszcz 16 g, Węglowodany 46 gŹródło: Rewia