Babka ziemniaczana z młodych ziemniaków.

Babka ziemniaczana z młodych ziemniaków.
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków, babka ziemniaczana z podsmażonym wędzonym boczkiem, kiełbasą i cebulą.

Składniki

  • ziemniaki młode 10 szt. (duże)
  • jajka 2 szt.
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • kasza manna 2 łyżki
  • boczek wędzony 30 dag
  • kiełbaska śląska 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • Przyprawy:
  • sól morska 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, lekko odciskamy z wody, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaskę i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

  2. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.

    Smacznego !!!

Składniki
  • ziemniaki młode 10 szt. (duże)
  • jajka 2 szt.
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • kasza manna 2 łyżki
  • boczek wędzony 30 dag
  • kiełbaska śląska 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • Przyprawy:
  • sól morska 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka
Składniki