Babka ziemniaczana z jalapeño

Babka ziemniaczana z jalapeño
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Babka ziemniaczana z jalapeño

Składniki

  • Ziemniaki
  • Jajko
  • mąka pszenna
  • Jalapeño
  • boczek
  • kiełbasa
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula

Przygotowanie

  1. Smażycie około 150g boczku pokrojonego drobno w kostkę, gdy już boczek będzie rumiany dorzucacie kiełbasę. Kiedy i ona złapie kolor, wrzucacie na patelnie jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula powinna być tylko lekko zeszklona, niech nie przyjmie kolorów jesieni. Zawartość patelni odstawiacie do ostygnięcia. Następnie zetrzyjcie około 2kg ziemniaków wraz z 4 cebulami. Do powstałej masy dodajecie trzy łyżki mąki, świeżo mielony pieprz, 2 szczypty soli. Teraz jest ten moment kiedy dodajecie boczek, kiełbasę i cebulę z patelni. Na koniec dodajecie około 40g pokrojonej w kostkę papryczki jalapeno i wbijacie trzy jajka. Całość dokładnie mieszacie. Powstałą masę przekładacie do foremki, pieczecie w piekarniku nagrzany do 190 stopni przez około 1h 40 aż góra babki ładnie się zrumieni.

Składniki
  • Ziemniaki
  • Jajko
  • mąka pszenna
  • Jalapeño
  • boczek
  • kiełbasa
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
Składniki