Babka keksowa

Babka keksowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Każdy z nas zna keksa. Choć jak wspominałam, nie pojawiał się w moim domu nie pojawiał się tradycyjnie w Święta, postanowiłam to zmienić. :-) Tutaj w formie babki, choć receptura pozostała jak najbardziej tradycyjna, niewiele w niej zmieniłam. Jedynie jak we wszystkim, pożałowałam cukru, czyli dałam mniej. ;-) Doskonały wypiek by wczuć się w świąteczny klimat.

Składniki

  • Babka:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g margaryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka L (osobno żółtka i białka)
  • 400-500g kandyzowanych owoców, u mnie: 200g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g wiśni kandyzowanych
  • ...
  • Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • gorąca woda
  • 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania

Przygotowanie

  1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

  2. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.

  3. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.

Komentarze do przepisu (1)

ErJot 22 marca 2018
Super:) Tradycyjna babka nie ma u nas zwolenników więc piekę ją na wielkanoc jedynie dla tradycji ale jeśli... Czytaj całość »
Super:) Tradycyjna babka nie ma u nas zwolenników więc piekę ją na wielkanoc jedynie dla tradycji ale jeśli upiekę w "wersji keksowej" to pewnie zniknie w mgnieniu oka.
Składniki
  • Babka:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g margaryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka L (osobno żółtka i białka)
  • 400-500g kandyzowanych owoców, u mnie: 200g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g wiśni kandyzowanych
  • ...
  • Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • gorąca woda
  • 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
Składniki