Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki z kurkami"
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 45
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 183
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 130
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 426
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 45
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 183
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 130
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 426
Składniki
Z ciasta wytnij szklanką krążki, po 4 na babeczkę. W 3 mniejszą foremką wytnij środki, czwarty będzie dnem babeczki.
Połącz 4 krążki, smarując jajkiem. Nakłuj dna babeczek, ułóż na papierze do pieczenia i piecz w 200°C, aż się zezłocą (15 min).
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj kurki i podsmaż. Do śmietany dodaj mąkę i wlej do grzybów, mieszając. Dopraw. Gotowy farsz lekko ostudź. Upieczone babeczki napełnij grzybowym nadzieniem i podaj (na ciepło lub na zimno).
Jogurt roztrzep starannie z maślanką. Zetrzyj umyty, ale nieobrany ogórek oraz rzodkiewki. Ogórek odciśnij.
Oba warzywa dodaj do jogurtu z maślanką. Dołóż posiekaną rukolę oraz 2-3 łyżki kiełków (resztę odłóż do dekoracji).
Dodaj wypestkowane pokrojone w kosteczkę pomidory. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Zupę mocno schłodź. Przed podaniem posyp ją w miseczkach resztą kiełków oraz całymi listkami rukoli.o mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojoną w drobniutką kosteczkę paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
Wbij do masy jajko, dolej 2-–3 łyżki wody. Wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kotlety małe frykadelki. Usmaż je na gorącym oleju: Układaj je na tacce na aluminiowej blaszce do grilla (posmarowanej olejem). Ułóż na grillu i smaż obracając około 15 minut (lub usmaż na patelni na większej ilości rozgrzanego oleju).
W tym czasie smażenia zrób też sos: jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry.
Sos: Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Posyp płatkami papryki. Sos podawaj do kotlecików frykadelków. Danie serwuj z pieczywem .Źródło: Świat kobiety