Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki drożdżowe z brokułami"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1024
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1184
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12060
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1024
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1184
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12060
Składniki
Do naczynia wsyp suche drożdże, dodaj mleko, cukier oraz 1-2 łyżki mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na ok. 15 min. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę lub blat, wsyp sól, wymieszaj.
Usyp kopczyk, zrób w nim dołek i wlej wyrośnięty rozczyn, przestudzony tłuszcz oraz żółtko. Wyrób gładkie ciasto. Włóż je do miski, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by wyrosło.
Umyte brokuły podziel na różyczki, gotuj w osolonym wrzątku 3-4 minuty. Następnie wrzuć do miski z bardzo zimną wodą, odsącz. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką.
Dodaj jogurt, śmietankę, brokuły oraz starty ser, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formę do muffinek posmaruj olejem i wysp bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wytnij kółka, wylep nimi dno oraz boki formy i wypełnij przygotowanym farszem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę z babeczkami, piecz 20-30 minut.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Sztuka: 215 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie