Baba ziemniaczana z porami

Przepis dnia 2010-04-24
Baba ziemniaczana z porami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mari
prosta i smaczna

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowac, zmiksowac ze 100 ml wody (tą spod ziemniaków). W 5 łyżkach letniego mleka rozprowadzic drożdże, wlac je do mąki i poczekac 15 minut, aby zaczęły pracowac. Następnie mąkę przyprawic łyzeczką soli, dodac zmiksowane ziemniaki i wyrobic ciasto. Przykryc i ponownie odstawic na 30 minut.

  2. Pory oczyścic i pokroic. Boczek pokroic w paski, wysmażyc na patelni, dodac pokrojone pory i wszystko razem dusic ok. 5 min. Przyprawic.

  3. Ciasto umiescic w tortownicu wyłożonej pergaminem. Ułożyc na nim pory z boczkiem. Jajka rozbełtac ze szklanką mleka, doprawic solą, pieprzem i gałką. Mieszanką jajeczną zalac farsz na cieście.

  4. Piec ok. 45 minut w temp. 200 stopni. Na koniec natką posypac danie.

Komentarze do przepisu (5)

wiola1100 18 kwietnia 2010
ciekawy pomysł nie jadłam jeszcze pieczonych porów ,ciekawa jestem ic h smaku
nelakornelia 24 kwietnia 2010
piękna ta baba! :)
koko6 24 kwietnia 2010
Pory wyśmienicie smakują pod beszamelem z wysmażonym boczkiem,ale przepis bardzo interesujący-Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki