Baba ziemniaczana po litewsku

Baba ziemniaczana  po litewsku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia litewska

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pęczki szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek koperku
  • olej z pestek winogron
  • tłuszcz do smarowania formy
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotowałem farsze :
    1. boczek pokroiłem w drobną kostkę i lekko przesmażyłem na suchej patelni. Oddzielnie podsmażyłem na oleju czerwoną cebulę pokrojona w piórka i posoloną. Wymieszałem ją z boczkiem.
    2. kapustę pokroiłem w paski , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , krótko podsmażyłem na odrobinie oleju.

    Ziemniaki starłem na drobnej tarce . Przełożyłem na sitko wyścielone gazą i dobrze odcisnąłem sok. Do ziemniaków dodałem 5 żółtek , przeciśnięty czosnek , sól i pieprz.
    Ubiłem białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszałem z masą ziemniaczaną .
    W wysmarowanej formie o średnicy 25 cm , ułożyłem na zmianę warstwy ziemniaków oraz farszu z boczku i kapusty . Piekłem 1 ½ godziny w temperaturze 180 stopni C.

    Upieczoną babę podałem od razu po wyjęciu z piekarnika , gorącą z dodatkiem bardzo gęstej wiejskiej kwaśnej śmietany wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Komentarze do przepisu (14)

kstr54 27 czerwca 2014
To danie wyglada superascie!! napewno i tak smakuje
kaskasz83 27 czerwca 2014
zabieram do książki ;)
mufinka 27 czerwca 2014
Robię czasem babkę ziemniaczaną, ale nigdy nie dodawałam do niej kapusty... teraz widzę, że to był błąd! A... Czytaj całość »
Robię czasem babkę ziemniaczaną, ale nigdy nie dodawałam do niej kapusty... teraz widzę, że to był błąd! A ta przypieczona skórka, no pyszności po prostu! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1/2 kg wędzonego boczku
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pęczki szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek koperku
  • olej z pestek winogron
  • tłuszcz do smarowania formy
  • sól ,pieprz
Składniki