Baba ziemniaczana - czyli po kurpiowsku kartoflak :)

Baba ziemniaczana - czyli po kurpiowsku kartoflak :)
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Przepis rodzinny na kartoflaka - duża blaszka - czas przygotowania 90 minut (WARTO)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki trzeba zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Nie polecam korzystania z robota, który trze, smak będzie zupełnie inny, jak te 3kg ziemniaków zetrzemy sami:)
    Pokrojony w kostkę boczek należy stopić na patelni i dodać do niego drobno pokrojoną cebulę.
    Cebulę dusić ,zeszklić.
    Następnie do ziemniaków w kolejności dodajemy mąkę, jajko i ostudzony boczek,wszystko dobrze mieszamy solimy (nie za dużo, sam boczek jest słony) i pieprzymy, jeszcze raz mieszamy.
    Najlepiej spróbować,czy mieszanka jest odpowiednio doprawiona, dotykamy jej językiem i wypluwamy - to surowe ziemniaki :) tego się nie je :)
    Blaszkę smarujemy tłuszczem z boczku. Przelewamy do niej ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 150 stopni, po 40 minutach trzeba patrzeć czy ziemniaki się ścięły, potem należy zwiększyć temperaturę do 180 stopni i dalej piec aż się zarumieni a skórka zrobi się chrupiąca.
    MNIAM
    Za dużo pracy? Wystarczy podzielić liczbę składników na dwa i mamy wersję dla małej blaszki, jak na zdjęciu.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 06 lipca 2018
Pycha,muszę kiedyś zrobić,zapisuje ;-)
OverTheHeaven_pl 06 lipca 2018
Polecam, gdy zapraszamy większą iość gości :) Chociaż baba równie dobrze, a może nawet i lepiej smakuje... Czytaj całość »
Polecam, gdy zapraszamy większą iość gości :) Chociaż baba równie dobrze, a może nawet i lepiej smakuje odsmażana na drugi dzień :)
ErJot 07 lipca 2018
Uwielbiam wszystkie baby warzywne: i ziemniaczane, i z selera i każdą inną.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki