Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Azjatycki bulion"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 71
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 154
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 71
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 154
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 4,40 zł
Suszone grzyby mun opłucz i mocz 15 minut w szklance letniej wody. Marchew obierz, pokrój w grubą kostkę. Kukurydzę oraz pędy bambusa osącz z zalewy.
Dymkę obierz, pokrój drobno razem ze szczypiorkiem. Białą część zeszklij na rozgrzanym oleju w rondlu. Piersi kurczaka pokrój w podłużne plasterki, oprósz pieprzem, solą i chili w proszku. Obtocz w mące. Wrzuć do cebuli.
Mięso krótko zrumień, całość zalej bulionem warzywnym. Dodaj namoczone wcześniej i pokrojone w plastry grzyby, sos sojowy oraz ocet. Wrzuć pokrojoną marchew, pędy bambusa i osączoną kukurydzę.
Całość gotuj na średnim ogniu do miękkości składników (ok. 30 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej do miseczek.
Zupę podawaj z makaronem sojowym (10 dag) i pokrojonym w kostkę tofu (10 dag). Posyp 2-3 łyżkami prażonego sezamu i szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety