Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Aronia w rumie"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2102
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 953
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 200
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20963
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2102
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 953
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 200
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20963
Składniki
Aronię myję, osączam na sicie i osu szam papierowym ręcznikiem. Tak przygotowaną przemrażam w zamrażalniku (nie będzie cierpka). Potem wysypuję aronię na żaroodporne naczynie i pozostawiam do rozmrożenia.
Gdy owoce się rozmrożą, posypuję je cynamonem, cukrem wanilinowym, potłuczonymi goździkami i zasypuję cukrem. Na wierzchu układam pokrojone plasterki cytryny. Nie mieszam. Aronię wstawiam do piekarnika na ok. 40 min (180°C).
W tym czasie owoce puszczą sok, staną się miękkie, a cukier się rozpuści. Wyjmuję aronię z piekarnika, wlewam do niej rum i całość dokładnie mieszam.
Ciepłą aronię (wraz z sokiem) przekładam do przygotowanych wcześniej słoiczków. Szybko je zakręcam. Nie pasteryzuję.
65 min • Porcja 170 kcal • Koszt słoiczka 1,50 zł • Na 4 słoiczki.
Aronię warto też dodawać do przetworów np. z jabłek, porzeczek, pomarańczy. Smak podkreślą laska wanilii, mielony kardamon, imbir.Źródło: Kobieta i życie