Aromatyczny gulasz

Aromatyczny gulasz
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Szaffranka
Sycący i niezwykle aromatyczny gulasz przyprawiony świeżą bazylią. Zasmakuje każdemu!

Składniki

  • 500g szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, pieczarki kroimy w plastry, a czosnek i świeżą bazylię drobno siekamy. Wrzucamy wszystko do rondelka, podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy szklanką wody. Przykrywamy i dusimy ok. 1 h do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki
  • 500g szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Składniki