Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczne polędwiczki"
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 507
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14596
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 72
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 507
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14596
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 72
Składniki
Polędwiczki umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na 2-3 kawałki, każdy owinąć dokładnie plastrem szynki, w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć czosnek oraz 1-2 gałązki tymianku i przechylić patelnię tak, by zioła i czosnek zanurzyły się w oliwie. Zrumieniony czosnek zdjąć z patelni.
W aromatycznym tłuszczu obsmażyć owinięte szynką polędwiczki. Zrumienić z każdej strony, skrapiając przy tym octem balsamicznym – ostrożnie, bo ocet dość szybko się karmelizuje.
Polędwiczki razem z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i dopiekać jeszcze przez 15 min w temp. 180°C. Gotowe danie wyłożyć na półmisek, skropić sosem, oprószyć solą i pieprzem, obsypać ziołami i natką.
ok. 40 minutŹródło: Twoje Imperium