Aromatyczne mięsko na patyku- dietetycznie

Aromatyczne mięsko na patyku- dietetycznie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Fajne, lekkie, aromatyczne i nieziemsko smakujące mięsko na patyku, z powodzeniem można je zrobić również na grillu, a majówka tuż tuż..:)

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sezamu
  • 1,5- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę i zioła drobno posiekałam. Wszystkie powyższe składniki dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny do przegryzienia.

  2. Wilgotnymi dłońmi formowałam podłużne kotleciki nabijając je na patyki od szaszłyków.

  3. Na teflonowej patelni krótko je podsmażyłam z obu stron po czym piekłam na kratce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, do mocnego zrumienienia.

    Wyszły nieziemsko aromatyczne i naprawdę fajnie "dosmaczone":). Polecam!
    Smacznego nabijanego:)

    W wersji z pieczonymi ziemniaczkami:

Komentarze do przepisu (11)

paola1984 23 kwietnia 2013
Wygląda wspaniale!
sereberko80 23 kwietnia 2013
genialne :-) robię podobne na grillu ale nie próbowałam z sezamem i curry :-) pozdrawiam
panka 23 kwietnia 2013
Apetycznie wygląda i na pewno super smakuje. Zabieram :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sezamu
  • 1,5- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej natki pietruszki
Składniki