Aromatyczna ryba pieczona

Aromatyczna ryba pieczona
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: luw78
Ryba pieczona w marynacie ziołowej, bardzo łatwa do przygotowania :)

Składniki

  • Dowolna ryba, ok. 100 - 125 g
  • Świeży majeranek, ok. 1 łyżka
  • Świeża szałwia, ok. 1 łyżka
  • Skórka z cytryny, ok. 2 łyżki
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Sos sojowy, 2 łyżki
  • Pieprz, ilość według uznania

Przygotowanie

  1. Zioła i skórkę cytryny siekamy. Dodajemy oliwę, pieprz, olej sojowy i dokładnie wszystko mieszamy. Na folię aluminiową wykładamy połowę marynaty, układamy na niej rybę i drugą połowę marynaty układamy na wierzchu ryby. Ja użyłam polędwicy z dorsza. Folię zwijamy szczelnie. Jeśli to możliwe, to odkładamy rybę, żeby poleżała trochę w marynacie; będzie bardziej aromatyczna.

  2. Rybę pieczemy do miękkości w temp. 200 st. C (u mnie to ok. 15 min). Podajemy z ulubioną surówką lub sałatką.

Składniki
  • Dowolna ryba, ok. 100 - 125 g
  • Świeży majeranek, ok. 1 łyżka
  • Świeża szałwia, ok. 1 łyżka
  • Skórka z cytryny, ok. 2 łyżki
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Sos sojowy, 2 łyżki
  • Pieprz, ilość według uznania
Składniki