Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Aromatyczna kaczka z gruszką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Aromatyczne udka z gruszką ok. 120 minut • Porcja 410 kcal • Koszt porcji ok. 7 zł • Przepis dla 4 osób
Udka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Zalej marynatą przygotowaną z octu winnego, cukru, musztardy, kminu rzymskiego i oliwy. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż zamarynowane udka w brytfance i piecz, aż skórka przybierze złocistobrązowy kolor, a mięso będzie miękkie – około 100 minut.
Gruszki umyj, osusz, pokrój wzdłuż na ćwiartki, ostrożnie usuń gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i lekko obsmaż w nim pokrojone gruszki. Do sosu pieczeniowego dodaj dżem porzeczkowy i przesmaż, mieszając. Udka podawaj obłożone gruszkami i polane sosem porzeczkowym. Świetnie pasują do nich małe miękkie kluseczki oraz ryż jaśminowy na sypko.Źródło: Kobieta i życie