Angielskie pieczone ziemniaki (jacket potatoes)

Angielskie pieczone ziemniaki (jacket potatoes)
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pani_Domu
Ziemniaki pieczone w ten sposób to przebój angielskich pubów. Takie ziemniaki są też bardzo popularne w domach, zwłaszcza jako poprawiający humor posiłek w jesienne i zimowe dni. Można je serwować z różnymi dodatkami, tutaj jedna z najbardziej klasycznych wersji, czyli z serem cheddar, chrupiącym bekonem i fasolką w sosie pomidorowym.

Składniki

  • Ziemniaki
  • Dodatki:
  • Ser cheddar lub inny żółty ser
  • Fasolka w sosie pomidorowym (moja ulubiona to fasolka firmy Heinz)
  • Bekon

Przygotowanie

  1. Do tej potrawy najlepsze są mączyste duże ziemniaki – jeden lub dwa na osobę, w zależności od apetytu i rozmiaru ziemniaków. Ziemniaki dokładnie wyszorować i odkroić wszelkie uszkodzenia. Ziemniaki lekko nakroić na górze wzdłuż i w poprzek. BARDZO WAŻNE – ziemniaki muszą być nakrojone przed pieczeniem. Jeśli zapomnisz nakroić i ziemniak ma zbyt szczelną skórkę to w trakcie pieczenia para wodna będzie się zbierać pod ciśnieniem w środku ziemniaka i może ekspolodować. Pół biedy jeśli tylko cały piekarnik będzie upaćkany w środku, o wiele gorzej, jeśli gorący ziemniak wybuchnie akurat jak zaglądasz do piekarnika...

  2. Ziemniaki ułożyć na blaszce, piec w temperaturze 200 °C z termoobiegiem (220 °C grzanie góra-dół) przez około godzinę, ale to też zależy od wielkości i odmiany ziemniaków. Ziemniaki są upieczone, jeśli bez problemu można w nie wbić widelec (w te nakrojone miejsca).

  3. Upieczone ziemniaki przekroić na pół, posypać serem cheddar, podawać z bekonem (można włożyć do piekarnika jakieś 15 min przed końcem pieczenia ziemniaków) i fasolką. Takie ziemniaki zjada się razem ze skórką – kiedyś nie wiedziałam i zostawiałam skórkę, ale to właśnie skórka jest najlepsza :)

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 15 lipca
Pyszne,tylko syn w Anglii kilkanascie lat takich ziemniaków nie robił?
Ale pewnie wszystko przed nim haha
kuchmariola63 16 lipca
Ciekawy przepis.
fafiatko 17 lipca
Wyglada bardzo smacznie! u nas to byloby na obiad, a u nich to pewnie sniadanie!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki
  • Dodatki:
  • Ser cheddar lub inny żółty ser
  • Fasolka w sosie pomidorowym (moja ulubiona to fasolka firmy Heinz)
  • Bekon
Składniki