Aloo Gobi - kalafior i ziemniaki po indyjsku

Aloo Gobi - kalafior i ziemniaki po indyjsku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna, hinduska propozycja na kalafior i ziemniaki.

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę.
    Kalafior dzielimy na różyczki.
    Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski.

    Na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano smażymy ziemniaki. Wyjmujemy na talerz.
    Jeśli oleju jest mało, trochę dolewamy, rozgrzewamy.
    Wrzucamy różyczki kalafiora. Podobnie jak ziemniaki, smażymy na rumiano.
    Kalafior przekładamy na talerz.
    Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość gotujemy pod przykryciem kilka minut.
    Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół łyżeczki garam masala.
    Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ( w razie potrzeby, podlewamy wodą ). Wrzucamy groszek, pozostałą część mieszanki przypraw, dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut ( do miękkości groszku). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (11)

SlodkoSlodka83 03 marca 2019
To musi być pyszne,podoba mi się :-)
Maudie 03 marca 2019
Natychmiast zabieram tę pychotkę do książki! Zazdroszczę takich pięknych naczyń:)
bryssska 04 marca 2019
Pyszne ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 mały kalafior
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • sól, pieprz
Składniki