ala gołąbki

ala gołąbki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madziak
smaczne danie obiadowe

Składniki

  • Kapusta (pół małej główki)
  • mięso mielone 0,5 kg
  • kasza manna 3 łyżki
  • przecier pomidorowy - puszka
  • kostka rosołowa
  • sól , pieprz, ulubione przyprawy
  • olej
  • Bułka tarta
  • mąka

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno poszatkować, dodać mięso, kaszę mannę, sól, pieprz.wyrobić. Z gotowej masy formować ala gołąbki, obtoczyć w bułce i delikatnie podsmażyć na oleju. Podsmażone gołąbki podlać szklanką wody, wrzucić kostkę rosołową i dusić ok godziny.

  2. W garnku zagotować ok. pół litra wody, wrzucić pół kostki rosołowej, dodać przecier, sól, pieprz (ja dodaję jeszcze ostrą paprykę i trochę bazylii). Zagęścić mąką. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić jeszcze przez 15 minut. Dla leniwych (zapracownaych;)), polecam "Pomysł na spaghetti bolognese" Winiary ( sos rozrobić z wodą i zalac gołąbki, (czasem z braku czasu korzystam z tej alternatywy, też pyszne).

Komentarze do przepisu (4)

klaudyna1957 18 września 2009
Robiłam podobne są pyszne.pozdrawiam
Mole3 22 września 2009
Hmm, ciekawy przepis. Koniecznie do spróbowania. :)
usiala 24 września 2009
zrobiłam podobne dzis na obiad ,bardzo smaczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kapusta (pół małej główki)
  • mięso mielone 0,5 kg
  • kasza manna 3 łyżki
  • przecier pomidorowy - puszka
  • kostka rosołowa
  • sól , pieprz, ulubione przyprawy
  • olej
  • Bułka tarta
  • mąka
Składniki