Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Aksamitny krem z borowików"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Czas przygotowania: 65 minut (bez moczenia grzybów). 1 porcja: 290 kcal. Cena porcji: 3,40 zł
Suszone borowiki zalej wodą. Odstaw do namoczenia na minimum 4 godziny. Następnie osącz, zalej 6–7 szklankami wrzątku. Gotuj pod przykryciem jeszcze 40 minut.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na łyżce masła. Grzyby odcedź (wywar zachowaj!), potnij na kawałki. Kostkę bulionową rozpuść w wywarze z grzybów. Dodaj cebulę i pokrojone świeże borowiki (trochę zostaw do dekoracji). Gotuj 10 mi nut.
Rozgrzej 3 łyżki masła, oprósz mąką, zasmaż. Do zasmażki dolej mleko. Dokładnie wymieszaj i powoli wlej do gotujących się grzybów.
Zupę zmiksuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Śmietanę lekko posól. Wlej do zupy w garnku. Mocno podgrzej. Udekoruj odłożonymi grzybami i ew. natką oraz odrobiną oliwy.
Świeże grzyby oczyść, potnij na cienkie plasterki, usmaż na pozostałej łyżce masła. Lekko posól. Zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż trochę usmażonych grzybów.Źródło: Tina