adana kebab

adana kebab
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
Adana kofte kebab to turecki kebab z mielonego mięsa jagnięcego, grillowany nad węglem drzewnym, na metalowym, szerokim szpikulcu. Nazwa pochodzi od piątego pod względem wielkości miasta w Turcji.

Składniki

  • mielona jagnięcina - 500 g
  • cebula - 1 mała
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • pikantna pasta paprykowa salcasi (lub harissa) - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • kumin mielony - pół łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • zimna woda - 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać.

  2. Do sporej miski włożyć mięso mielone, wrzucić pokrojoną cebulę, posiekaną natkę, pastę paprykową i wszystkie przyprawy. Wlać do miski 4 łyżki zimnej wody i wyrobić na jednolitą masę.

  3. Mokrymi dłońmi formować podłużne kebaby, nakładać na szpikulce do szaszłyków.

  4. Kebaby opiekać na grillu po około 6 minut z każdej strony. Kebaby można również usmażyć na patelni grillowej, wtedy oczywiście nie musimy ich nakładać na szpikulce szaszłykowe.

  5. Do gotowych kebabów podawać kaszę bulgur i tzatziki.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 3 dni temu
Pyszności :)
Składniki
  • mielona jagnięcina - 500 g
  • cebula - 1 mała
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • pikantna pasta paprykowa salcasi (lub harissa) - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • kumin mielony - pół łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • zimna woda - 4 łyżki
Składniki