Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czasem trzeba przemycić warzywa tak, żeby mięsożerne dzieciaki się nie zorientowały - a to jeden ze sposobów :) mielone z indyka dostępne w sklepach, ale w przepisie wykorzystuję pierś zmieloną w domu
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 32
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 114
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 112
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 32
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 114
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 112
Składniki
Marchew myję, obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Zostawiam kilka plasterków całych i wrzucam je do wywaru a potem dekoruję nimi danie. Dodaję do mięsa wraz z przyprawami (bez soli) i mieszam dokładnie. Formuję niewielkie klopsy (2 na porcję) i wrzucam na wrzącą wodę.
Formuję niewielkie klopsy (2 na porcję) i wrzucam na wrzącą wodę. Gotuję 20 minut. Sprawdzam czy nie są surowe wyciągając jednego i krojąc go na pół. Jeśli widzę jeszcze zaróżowione mięso, gotuję dodatkowo 10 minut.
Podaję tradycyjnie ziemniakami i surówką, którą dzieciaki zwykle omijają, żeby widelec nie ubrudził się warzywami :) Aneks: Jeśli klopsy mają być polane sosem, ta gorąca woda zawiera wywar warzywny albo kawałki marchewki i pora. Wyjmuję klopsy na chwilę na talerz, trochę wody z wywaru wylewam, a resztę miksuję z warzywami na gładką masę - to właśnie jest soso do polania klopsów.