Kurczak w sosie śmietanowym

> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Jesli lubisz kurczaka ale znudziła Ci się panierka proponuje Kurczaka w innej wersji naprawdę pysznej :)

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2
  • mąki, łyżka
  • masła, 3 łyżki
  • Zimnego wywaru ( może być z kostki), ¾ szkl
  • Śmietany najlepiej 30 %, 30 ml
  • cebuli, pół
  • czosnku, 2 zęby
  • sól, pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć osuszyć, pokroić w paski, oprószyć solą pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i włożyć doi lodówki na ok. 30 minut. Następnie podsmażyć na maśle. W rondlu topimy masło, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę i szklimy ją. Następnie dodajemy mąkę, nie rumienimy, dodajemy wywar energicznie mieszając. Zdejmujemy z ognia dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Gotowy sos, dodajemy na patelnie z kurczakiem i dusimy po przykryciem 7 minut. Posypać koperkiem. Ja podałam danie z ziemniaczkami smażonymi na patelni i surówką coleslaw.

Komentarze do przepisu (12)

UlkaK 28 stycznia 2010
Robię podobny. PYCHA!!!
magdallena_l 29 stycznia 2010
a można wiedziec co to za suróweczka coleslaw??
MMyszkaMM 29 stycznia 2010
co to jest ten wywar ? prosze o odp.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • piersi z kurczaka, 2
  • mąki, łyżka
  • masła, 3 łyżki
  • Zimnego wywaru ( może być z kostki), ¾ szkl
  • Śmietany najlepiej 30 %, 30 ml
  • cebuli, pół
  • czosnku, 2 zęby
  • sól, pieprz, do smaku
Składniki
PRZEJDŹ NA