Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczki, bajaderki, to małe, słodkie kulki, nadziane bakaliami i czekoladą. Przygotowałam je z pierniczków, które zrobiliśmy w okresie Bożego Narodzenia, niektóre były ozdobione czekoladą, inne lukrem – wykorzystaliśmy je w całości.
Szybka i smaczna
Odsłon: 14866
Polecam.
Odsłon: 450
Szybka i smaczna
Odsłon: 14866
Polecam.
Odsłon: 450
Składniki
Ciasteczka (lub inne ciasta) pokruszyć do miski. Rodzynki lub żurawinę przełożyć do miski i zalać wódką, odstawić na około godzinę. Po tym czasie całość dodać do rozdrobnionych pierniczków wraz z powidłem i kakao. Wyrobić jednolitą masę. Herbatniki pokruszyć i stopniowo dodać do masy. Uważać by masa nie wyszła za sucha. W razie potrzeby dodać wódkę według uznania. Jeśli zaś masa pod bajaderki wyszła nam za mokra, to dodać do niej więcej pokruszonych herbatników. Następnie z masy formować kuleczki (wielkość dowolna). Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych, czekoladowych lub w kakao. Odstawić do lodówki, aby bajaderki dobrze zastygły.