Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielony tort"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 31
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 111
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 110
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 31
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 111
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 110
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesiane obie mąki, dodaj kilka kropli zielonego barwnika i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temp. 170° C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty.
Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Sok z cytryny wymieszaj z 1 szklanki wody, dopraw do smaku cukrem. Nasącz nim 2 blaty biszkoptowe. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier puder. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej do śmietany lekko ciepłą galaretkę. Pierwszy i drugi blat biszkoptowy posmaruj połową kremu, przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.
80 minut, porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie