Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zebra z bezowymi falami"
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 207
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 153
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 207
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 153
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą maślaną. Ubij 5 białek na sztywno.
Pianę z białek delikatnie wymieszaj z ucieraną masą. Podziel ją na dwie równe części.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem oraz oprósz tartą bułką. Do jednej porcji masy maślanej domieszaj połowę mąki i proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao oraz połowę mleka. Drugą połącz ze skórką pomarańczową, resztą mąki, proszku i mleka. Oba ciasta na przemian z porcjami powideł nałóż do foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 70 minut. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno z solą i 15 dag cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyjmij z piekarnika. Wierzch posmaruj bezą, formując fale. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 8-10 minut, aż beza się zezłoci. Przed podaniem ciasto dobrze wystudź .Źródło: Tina