Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno nie robiłem zebry, czas odświeżyć stary przepis. Ciasto jest pieczone na oleju więc polecane słodkożercom uważającym na cholesterol.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1788
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1788
Składniki
Jajka ubiłem z cukrem na puszystą pianę, dodałem delikatnie olej. Następnie wlałem mleko, wymieszałem i wsypałem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzieliłem na dwie części, do jednej dodałem 2 łyżki mąki, do drugiej części dwie łyżki kakao. Do jasnej części dodałem kilka kropli aromatu pomarańczowego. Wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Tortownicę wyłożyłem papierem do pieczenia, na środek wylałem 3 łyżki ciemnego ciasta, na to 3 łyżki jasnego i tak do wykorzystania całej masy. Na wierzchu zrobiłem wzorek widelcem.
Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni, piekłem około 40 minut. Ciasto studziłem przy otwartych drzwiczkach, a gdy przestygło wyjąłem z foremki i dostudziłem na kratce.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem szczyptę kurkumy. Można również przemycić ostropest, otręby czy siemię lniane. Dodatki są niezauważalne szczególnie w ciemnej części ciasta.